Cartoon: True love part 2 (medium) by Stan Groenland tagged cartoon,greetingcards

 

 

Egy kísérletben résztvevő fiatal férfiaknak egy ártalmatlan, vagy egy igen veszélyesnek tűnő függőhídon kellett átmenniük, ami után egy beavatott kérdezőbiztos lány kérdéseire kellett válaszolniuk. Azok a férfiak, akik a "veszélyes" hídon mentek át (s emiatt izgalmat éltek át) nagyobb valószínűséggel kértek randit a kérdezőbiztos lánytól, mint akik az ártalmatlan hídon keltek át.

DE csak a csinos lányoktól. A fizikai izgalom nem számított, ha a "csali" ronda volt.

A férfiak és nők eltérően nézik a világot, más a szaporodási stratégiájuk, és eltérő ingereket preferálnak. A nők más filmek iránt rajonganak, mint a férfiak.

Tóth Péter: Miért vonzó a rossz hír? c. cikkében a szaporodási stratégia és a médiaválasztás kérdéseiről ír. Véleményét egy táblázatban összesíti. A teljes cikk megtalálható a: http://www.mediakutato.hu/cikk/2005_04_tel/01_miert_vonzo/05.html oldalon.

A táblázat:

Viselkedési stratégiatípusokNőkFérfiak
 női stratégiamédiaműfaj*médiaműfaj*férfi stratégia
 
 Utódgondozás
szülői ráfordításmagasromantikus történetakciótörténetalacsony
törődés a gyerekekkelintenzív(szülők-gyerekek konfliktusai, harc a gyerek visszaszerzéséért, beteg gyerekek stb.)(elrabolt gyerek kiszabadítása, gyerekharcosok kalandjai)mérsékelt
 Szaporodási törekvések
a szaporodási sikerfelhasználhatóromantikus történetakciótörténetmegtermékenyíthető
növelésének módjaforrások növelése(státusemelkedés – hypergamia** – a szerelem által)(a hős legyőzi a megpróbáltatásokat és presztízst, vagyont szerez magának)nők számának növelése
a szaporodási siker variabilitásaalacsony (0 és kb. 20 között)romantikustörténet a hűségrőlakciótörténet, vígjáték (a történelmi hős nagy háremmel, sok utóddal)magas (0 és kb. 900 között)
szaporodási stratégiahosszú idejű (tartós együttlét)romantikus történet (szerelmi történeta hűségről)akciósorozat (a hős minden fejezetben új nőt hódít meg)rövid idejű
 Szexualitás és párkapcsolat
szexuális stratégiaminőségi (a legjobb kiválasztása)romantikus erotikus történetakciótörténet, vígjáték (a hős sikeres szexuális kalandjai a nőkkel)mennyiségi (a lehető legtöbbet)
szelektáló párválasztásintenzív (források, „jó” gének, gondozás)romantikus történet (szerelmi történet a hűségről) (szerelmi történet a hírességgel, médiasztárral)szex és pornó szépségversenyintenzív > alig válogató (külső megjelenés)
a párkapcsolat jellemzőjeérzelmiromantikus történetszexuális kalandokérzéki
 Társas viselkedés
társas stratégiakooperatívbeszélgetős, betelefonálóssportversengő
társas törekvés és siker barátságintimitásra törekvő kölcsönös intimitásvalóságshow, vallomások romantikus történetekkarriertörténetek akciótörténet (egymással szövetségre lépett hősök, baráti bosszú)státusorientált támogató szövetséges
 Kockázatvállalás
kockázatvállalási hajlamalacsony (biztonságra törekvés)beszélgetős show szappanoperatúlélőshow extrém sportokmagas (az életét is kockáztatja)
nyereség-veszteség mértékealacsony-alacsony (súlyos – akár tömeges – balesetek bekövetkeztének nagy valószínusége)magas-magas
 Agresszivitás és versengés
azonos neműek közötti kompetíciómérsékeltdivatbemutatósport (csapat- és küzdősportok)magas
agresszív hajlam***mérsékelt (?)konfliktusos beszélgetőshowsport (nehézatlétika, távol-keleti küzdősportok)magas (?)
agresszív hajlam egyéni eltéréseimérsékelt   
az intenzív agresszió alkalmazásának kockázata és a lehetséges nyereségmagas

alacsony
viszolygás a fizikai agressziót bemutató médiatermékektőlakciótörténetek agresszív pornográfiaigen magas (a halál)

igen magas (kb. 900 utód)
agresszió változása az életkorralmérsékelt  jelentős (szélsőséges)
a nemre jellemző domináns agresszív viselkedésközvetett és kapcsolati agresszióromantikus történetek szappanoperák (az intrika preferenciája)akciótörténetek dokumentumfilmek (ritualizált és reális agresszió)fizikai agresszió
gyilkosság elkövetésealacsonynői krimi (Columbo sorozat)akciótörténetek dokumentumfilmekmagas
gyilkosság áldozatává válás kockázataalacsony (ritualizált és reális gyilkosságok)magas
* A médiaműfaj címszavak alatt a médiában megjelenő történetek irodalmi műfajtípusát adtam meg. Az evolúciós magatartás-tudományokban tárgyalt adaptív viselkedési stratégiatípusokhoz kapcsolt médiaproduktumok hatásosabb szemléltetéséhez hozzárendeltem az adott műfajhoz néhány jellegzetes témát is.
** A hipergámia felfelé házasodást jelent. Az ember fajspecifikus tulajdonsága, hogy a nők a párválasztáskor olyan férfiakat preferálnak, akik a saját fizikai adottságukhoz, társas státusukhoz, birtokolt forrásaikhoz képest értékesebbel, többel rendelkeznek.
**** A tudományos és a laikus közvélekedésre napjainkban is jellemző az a feltételezés, hogy a férfiak hajlamosabbak az agresszió alkalmazására. A táblázatban a kérdőjel arra utal, hogy egyre többen kérdőjelezik meg ezt a mára már sztereotípiává vált állítást. Több kutatás is arra utal, hogy alapvetően az alkalmazott agresszió fajtáiban és nem a mennyiségében van a nemek között különbség.

 

Dönthetek úgy, hogy csak egy meghatározott célcsoport (pl. nők, fiatalok, városi értelmiségiek, akárkik) számára csinálok filmet. Ez azonban olyan, mint amikor az ember a vizsgára csak annyit tanul, hogy kettest kapjon.

Ilyenkor szinte garantált a bukás.

Sokkal jobb megoldás a túlbiztosítás: a vizsgáztató/célcsoport szokásainak igényeinek megismerése, és rendes tanulás/szakmai felkészültség. Akkor talán nem csak átmegyek a vizsgán. Akkor talán nem csak egy szűk csoportot érdekel a  történetem.

A bejegyzés trackback címe:

https://rupertclum.blog.hu/api/trackback/id/tr761775481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása