Miért volt forradalmi Nikolaus Kopernikusz (1473-1543, lengyel csillagász) heliocentrikus világképe, mely szerint a Föld és a többi bolygó kering a Nap, a Hold pedig Föld körül?

Ahogy arra Norbert Elias (1897-1990, német tudásszociológus) rámutat, a heliocentrikus világkép nem okozott óriási változást a kor tudományos előrejelzéseiben. Persze tudományos szempontból is kiemelkedő felfedezés volt, de ez messze eltörpült az emberekre gyakorolt érzelmi hatás mellett.

A pozitivista tudományelmélet szerint a tiszta ráció a tudomány alapvető eleme. Elias szerint viszont még a tudományos nézetek is mindig tartalmaznak érzelmi  komponenst, elkötelezettséget, "tudományos hitet".

Kopernikusz, kora tudományos hitét ingatta meg. Az érzelmekre hatott, és alapjaiban rengette meg kora nézeit.

Ezt a kapcsot keresem a filmben: azt a pontot, ahol a néző érzelmeit ragadom marokra, ahol be tudom vonni a történetbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://rupertclum.blog.hu/api/trackback/id/tr641921301

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Újratemették Kopernikuszt 2010.05.26. 17:09:01

Ünnepélyes tiszteletadással temették újra a lengyel csillagász földi maradványait. A tudóst közel ötszáz éve jeltelen sírba temették, mert az egyház eretneknek nyilvánította elméletét, miszerint a Föld a Nap körül kering.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása