Egy szakdolgozatot író pszichológushallgató olyan programocskát készített, mely előre megadott szótárból látszólag értelmes pszichológiai "szakszövegeket", és  "verseket" készített.

A  kísérleti személyeknek az volt a feladata, hogy felismerjék, hogy az adott szöveget a gép generálta-e, vagy pedig valós költeményből/publikációból származik.

Az eredmény szerint a pszichológushallgatókból álló  csoport nem nagyon tudott különbséget tenni a valós pszichológiai szakszöveg, és a halandzsa között, viszont a véletlennél sokkal nagyobb valószínűséggel ismerték fel a valódi költeményeket.

Az érzelmek jó útmutatók. Míg a racionális gondolkodással értelmezett "szakszövegek" átlátszatlan üvegként állták a felismerés útjátba, a költészet, az érzelmek akadálytalanul vezettek a helyes döntéshez.

A forgatókönyvek szerkezete kötött. 3Act, plot, meg a többi. De ha csak a racionalitás vezérel, a nézők az első tíz percben látni fogják, hogy ezt a forgatókönyvet egy logikai szabályok alapján működő "program" dobálta össze.

A torkukra fogom tenni a kést...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rupertclum.blog.hu/api/trackback/id/tr621924361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása