Nekem, esküszöm, eddig fogalmam sem volt arról, hogy ilyen van. Hogy valaki nem a saját törtétenét kezdi el írni, hanem egy film/történet kereteit megtartva új folytatásokat, más befejezéseket készít. Új "Alkonyat" vagy "Harry Potter" köteteket, Középfölde sagákat ...

Tegnap véletlenül tévedtem az egyik ilyen fanfiction oldalra, ahol az egyik szerző két majdnem 400 oldalas "könyvet" írt egy témában, az alaptörténet egy pontjáról elkanyarodva, teljesen más végkifejlettel.

Nem is értettem a dolgot. Hogy? Miért? Minek? Nem pont az a lényeg az írásban, hogy az ember a saját világát építgeti? Miért hagynám ki pont ezt a legfontosabb részt? Miért írnám más történetét?

És akkor... belemerültem az egyik változatba. Olyan volt, mint "A giccs öröme" c. részben belinkelt számok. Mint egy kád forró víz: Ismerős. Kellemes. Meleg. Egy régi barát új fotója.

Lehetett a karaktereken gondolkozni, a stílust, vagy a történetszövést szeretni/utálni, a dialógusokon ciccegni. "Én ezt máshogy írtam volna!" (Nyilvánvalóan sokkal jobban...).

Tökéletes terep a stílusgyakorlatra. Ha a választott keret (pl. Harry Potter féle mágia) elég népszerű, akkor lesznek olvasók is, akármennyire amatőr is az író, akármilyen bénák is a történetek.

A lelkes fanok  ráadásul otthon vannak a témában. Érdeklődnek. Elolvassák az elkészült írásokat, és azonnal kiszúrják, ha egy karakter inkoherensen viselkedik, vagy ha az író nem tartja be a választott világ szabályait. Ráadásul aktívak, és véleményüknek hangot is adnak. Jönnek szépen a kommentek. 

 

 

Persze mondhatjuk, hogy elfogultak... Igen, elfogultak. De  nem az író, hanem a történet, vagy a karakterek felé. Imádják Edward Cullent, és kíméletlenek a szerzővel, ha  az "meg meri sérteni"   ezt a drága vámpírt egy gázos történettel.

Akkor aztán nincs kegyelem! Márpedig (ahogy egy szerencsesütiben írták)

"Drága kincs a kritika annak, aki fejlődni szeretne"

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rupertclum.blog.hu/api/trackback/id/tr281952079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása