Egy ismerősöm szerint az "Eredet" célja, hogy hülyének érezze magát a néző. Ő nem is értette. A többi meg idegen szavak garmadája, és elcsépelt akcióklisék.

Egyszer - néhány sör mellett - komoly vitába keveredtem két újdonsült ismerősömmel. Keményen érveltem, és úgy tűnt meg is győztem vitapartnereimet.

Távozásuk után pedig barátaim röhögve mondták:

- Ugye tudod, hogy egy kukkot sem értettek abból, amit te itt előadtál?!

- MI? (kérdeztem felkészülten)

- Hát, mert állandóan idegen szavakat használtál.

- Egy nagy francot...

- És az identitás, a psziché...?

- De hiszen ezek nem is idegen szavak... vagyis, hogy ezt mindenki érti...

Ennyire mesteri alapossággal kidolgozott forgatókönyvnél szinte elképzelhetetlen, hogy C. Nolan úgy járt volna, mint én, hogy - elvakult bölcsészként - feltételezte, hogy a nézők biztosan értik majd a "projekció", "extraktor", és társai kifejezéseket.

Ezek többnyire a Dr. House-ban használt orvosi szakszavakhoz hasonlóan a szakszerűséget jelző blablaként csengenek a nézők fülében. (Abdomonális laparotomia: így hívják és kész. Hogy mi az, és hogy csinálják, ki a fenét érdekel? Valami műtét és punktum.)

Igy aztán nem az a kérdés, hogy a nézők értik-e az idegen szavakat, hanem hogy megértik-e a történetszövést.

Néhányan - ahogy a kollégám esetében történt - nem értik. De az "Eredet" sikere azt mutatja, hogy azért a nézők okosabbak, mint amit elsőre sokan feltételeznék (még nyáron is).

Ha egy forgatókönyv ilyen művészi pontossággal, és mesterségbeli tudással van felépítve, ennyire elvarr és megmagyaráz minden szálat, akkor megértjük a sztorit, és nem szédelegve jövünk ki az idegen szavak szótárának digitalizált vetítéséről.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rupertclum.blog.hu/api/trackback/id/tr32230213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása