Egy kísérletben egy fénymásoló szalonban az "Elnézést,  fénymásolnom kell!"  felkiálltással nyomakodott előre egy beépített ember. Az eredmény: ha csak simán tolakodott, az emberek felháborodottan utasították hátra.

Ha viszont   - a többi szintén fénymásolásra várakozónak   -  ezt  a mentegetőzést motyogta, azok sokkal készségesebben előreengedték, mert elfogadták a "racionális" magyarázatot.

Mint Lord Dorwin Asimov: Alapítvány c. könyvében:

Nothing Is Written In Stone"Itt jön a dolog csattanója - válaszolt Hardin. A három dokumentum közül ezt volt a legnehezebb kielemezni. Mire Holk kétnapi kemény munkával kirostálta az összes üres kinyilatkoztatást, a ködös fecsegést, a semmitmondó véleményt - egyszóval az egész szózagyvalékot; kiderült, hogy egy árva szó sem maradt. Pelyva volt az egész.Uraim, Lord Dorwin a tárgyalások öt napja alatt nem mondott az égvilágon semmit! Anélkül hogy ezt észrevették volna. Ennyit érnek azok a biztosítékok, amelyeket a maguk drágalátos Birodalma nyújtott maguknak."

A bejegyzés trackback címe:

https://rupertclum.blog.hu/api/trackback/id/tr222465479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása