Wtotah 2010.01.28. 09:34

Zene a történetben

"In medias res" fogok kezdeni. A bevezetés egy kulcsponti akciónál abbamarad, és "három évvel korábban" stílusban fog folytatódni.

Ezt a bevezetést faragom most. Miután még sohasem csináltam ilyesmit, a zenét hívtam segítségül. Véletlenül hallottam egy olyan számot, ami hangulatában pontosan illeszkedik a történetemhez. Lassan indul, és bizonyos pontjain teljesen kétségbeesetté válik, úgy ahogy a történet szereplője is közelít a konfliktushoz. A zenét hallgatva könnyebb követni a főszereplőt a képzeletbeli vásznon.

Itt van előttem, ahogy az események történnek. A képek peregnek, dialógus nincs. A szám kb. 6 perces, de egy bevezető képsor persze nem lehet ennyi. Főleg szöveg nélkül. Vagy igen? (Azt hiszem meg kell néznem más filmek bevezető részeit.) Egy ponton azonban a zene nem lesz már elég, szöveg is kell. A kérdés, hogy vajon hol jelenjen meg a főcím? Hol folytatódjon a történet, és hol váltson át szöveges részhez (dialógushoz).

Most úgy képzelem a dolgot, hogy:

1. Összefoglaló képsor: a főhős 1 éve vágott képekben + zene (lassú, majd egyre gyorsuló), 2 perc

2. Helyszín 1.: koncert  képei + zene, (ami egyre kétségbeesettebb), 1-2 perc

3. Zeneváltás: a történet szempontjából fontos számra történő váltás (a főszereplő saját száma hallatszik, ahogy a koncerten énekli), szöveg nincs, a koncert képei látszanak, 2 perc

4. Főcím (alatta a főszereplő száma megy, de már más - vadabb - hangszerelésben) a zene egyre jobban felpörög; 30 mp.

5. Helyszín 2:  A történet felvezető konfliktusa csak képekben (dialógus nincs); a zene egyre fokozódik majd eltűnik. 1 perc

6. Helyszín 3: Régi esemény helyszíne: zene nincs, realisztikus környezet. A főhős visszaemlékszik egy kulcsdialógusra. Zene nincs. 3 perc.

7. Helyszín 2: Az emlék vége. A főhős újból az 2. helyszínen van. A háttérből dialógus hallatszik. Az előző szakaszban üvöltő zene folytatódik, a főszereplő saját számának a vadabb változata "elnyeli" a dialógust. A főhős teljesen széteseve, a zene üvölt. 30 mp.

6. Az első rész vége. Zene megáll.

A film első szakaszának teljes ideje: kb. 10 perc

............

A film új szakasza: "Három évvel korábban", teljesen realisztikus környezet, zene a szokásos filmzene, teljesen nyugodt, lágy hangzás, hogy érzékelhető legyen, hogy ez mennyire más, mint a bevezető rész konfliktusa.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rupertclum.blog.hu/api/trackback/id/tr861708393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása