Wtotah 2010.02.11. 09:35

Egyéni nézőpont

Egy történet mindig szubjektív. Minden ami, és aki szerepel benne szelekció eredménye: őket láttam, őket választottam, rájuk emlékszem függetlenül attól, hogy hogyan történt mindez a valóságban.

Ha egy filmben/történetben több szereplő van, akkor a szempontok változtatásával lehetőségem van arra, hogy fontos eseményeket

  •  - megmutassak
  •  - vagy eltitkoljak
  • a néző/olvasó előtt aszerint, hogy mi éppen a célom.

Az én főszereplőm el van veszve, és sokszor rossz döntéseket hoz. Tulajdonképpen nem is látja azokat az indokokat, melyek alapján választ, melyek alapján dönt: ezek tudattalanok maradnak előtte.

A nézőnek azonban ismernie kell ezeket  - a főszereplő előtt is rejtett - indítékokat ahhoz, hogy megértse a történetet, hogy többet tudjon mint a főszereplő maga. Ehhez szempontváltást fogok alkalmazni: más szereplő nézőpontjából is megmutatom az eseményeket.

Azon is gondolkodtam, hogy talán nem is kellene elárulni el a nézőnek, hogy melyik az "igazi" eseménysor, az "igazi" történet. Ebben az esetban azt mondanám, hogy a történet mindegyik narrációja hiteles megfogalmazása ugyanannak az eseménysornak (az adott megfigyelő számára ez az "igazi" eseménysor, nem pedig az, ahogy mások látják). Végül ezt elvetettem. A főhős nézőpontját neveztem ki "igazi"-nak, melyet a néző számára a többi szereplő által látott/érzett/gondolt események csak kiegészítenek, módosítanak.

A főszereplő csak a katarzis pillanataiban fogja meglátni ezeket a számára rejtett, de más szereplők szemszögéből már megmutatott szempontokat: csak akkor ismeri fel, hogy "vak volt", fontos dolgokat nem vett figyelembe döntéseinél. A katarzisban felismeri: nem úgy történtek a dolgok, ahogy eddig gondolta.

Nem jól alakította, és mesélte el történetét. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rupertclum.blog.hu/api/trackback/id/tr41748656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása