A gyilkos közelít áldozatához... a nézők pedig rémülten előredőlnek székeikben...

Minden jó film bevonja nézőit az eseményekbe, és nemcsak érzelmi szinten, hanem fizikailag is. Szívdobogás, kéztördelés, vagy éppen szipogás: a néző élvezi a filmet.

Dr. Edward Tronick "Still Face" vagyis "pléhpofa" kísérleteiben az anyák csecsemőikkel szemben ültek és a kísérlet első szakaszában "beszélgettek". A gyerekek szokásos módon "válaszoltak", az anyáknak: nevettek, gügyögtek, mutogattak. A következő szakaszban azonban az anyáknak "pléhpofát" kellett vágni: nem reagálhattak semmire, bármit is tettek a gyerekek. A hatás megdöbbentő: a babák hamarosan észlelik, hogy valami gond van, hiszen az anya nem reagál, és mindent megtesznek, hogy visszanyerjék figyelmét: nevetnek, sírnak, visítanak. A teljes repertoárt bevetik. A harmadik szakaszban az anya visszatér a normális viselkedéshez: újból követi gyermeke reakcióit és testével, arcával és hangjával is reagál. 

 A kísérlet szerint a gyerekek számára halálosan ijesztő, hogyha partnerük nem reagál cselekedeteikre. Ha mozdulataikra, hangjukra, arckifejezésükre nincs reakció, nincs interakciós szinkronitás, nincs összehangolódás, és mindent megtesznek, hogy az elveszett kapcsolatot visszaszerezzék.

STILL FACE:www.youtube.com/watch

A jó film párbeszéd a történet és a néző között. Mint a valós párbeszédnél, mikor a mesélő történetét a partner (néző) követi, és figyelmének jelet is ad, a megjelenő interakciós szinkronitásban: lényegében a partnerek közti érzelmi, viselkedéses, és fiziológiaia összhangban.

A felek tetteiket összehangolják. A hallgató mozgását, arckifejezését, hangadását a beszélőhöz igazítja, az ő tevékenységét tükrözi:  ha a partner felemeli a hangját, ő azonos ütemben dől előre, izgalmas részeknél megfelelő időpontban vált testartást, vagy sóhajt fel.

Igen. A cél, hogyha "elmesélem" a történetem, "beszélgetőpartnereim", a nézők valóban válaszoljanak: gyorsabban dobogjon a szívük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rupertclum.blog.hu/api/trackback/id/tr701796398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása