A filmszakma ijesztő. A hétvégén filmekkel, filmkészítéssel és egyebekkel kapcsolatos dolgokat nézegettem: és HALÁLRA RÉMÜLTEM.  Mi keresnivalója van egy ilyen kívülállónak, mint én, ebben az olajozott gépezetben?!

Meg tudok én ezekkel a feladatokkal küzdeni? Van egyáltalán valami esélyem? 

Herman A. Witkin 40-es években végzett kísérleteiben a kísérleti személyeknek a "Rúd és keret" tesztben egy ferde keretben, kellett egy rudat úgy beállítaniuk,hogy az egyenes legyen. A  később "mezőfüggetlen"-nek elnevezett személyek (akik saját észlelésükre támaszkodtak) a ferde keret ellenére is képesek voltak a feladat helyes megoldására. Míg a mezőfüggő résztvevők nem tudtak szabadulni a környezet hatásaitól, és a rudat a keret dőléséhez igazították.

Julian Rotter a fenti észlelési kísérletek eredményeire támaszkodva alkotta meg a belső kontrollos - külső kontrollos személyiség fogalmát. Az embereknek előzetes elvárásaik vannak arról, hogy cselekedeteik sikere nekik (belső kontroll), vagy inkább a szerencsének/véletlennek (külső kontroll) köszönhető: vagyis, hogy lényegében hatással vagyunk-e arra, hogy cselekedeteink sikeresek lesznek-e.

A belső kontrollos személy úgy érzi, cselekedetei, tulajdonságai, személyes kompetenciái azok, melyek miatt az események történnek. Úgy vélik saját eredményeiknek köszönhetik sikerüket, és ha szükséges lenne, akkor meg is tudnák változatni azt.

A külső kontrollos személyek azonban inkább a véletlennek, szerencsének, a jó sorsnak, vagy a felettük álló hatalomnak tulajdonítják eredményeiket és kudarcaikat.

Hollywood megrémített. Eddig nem is gondoltam arra, hogy - ha majd egyszer kész lesz - akkor mit is fogok kezdeni ezzel a forgatókönyvvel. Kinek és hogyan kéne odaadni, hogy legyen belőle valami?

Az első hideglelés, és az azt követő rettegés után azonban azt gondoltam: igazából mindegy. Egy japán közmondás szerint: "A gyáva mindennap meghal, a bátor csak egyszer". Bízom a képességeimben. Lehet, hogy alaptalanul, de bízom. Belső kontrollos személy vagyok, aki azért csinál valamit, mert fontosnak tartja megtenni. Ambiciózus és teljesítményorientált. Olyan, aki mindent megtesz, hogy saját erőből érje el kitűzött céljait. Menni fog a dolog. Megírom a forgatókönyvet és megteszek mindent, hogy film legyen belőle.

(Egyedül egy dolog állíthat meg. És erre sajnos nincs rálátásom, és nincs hatásom sem: az, hogy lehet, hogy teljesen tehetségtelen vagyok. No, de majd elválik a dolog....)

Addig is várnak a betűk, és vár RupertClum. Vár a leendő filmem...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rupertclum.blog.hu/api/trackback/id/tr231799152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása