A csontok súlytalanságban nem fejlődnek rendesen. A növekvő magzatnak gravitációra van szüksége, hogy csontjai megfelelően alakuljanak ki. Ennek oka, hogy a  genetikai tervrajz nem tartalmaz olyan elemeket melyeket adott külső elemeknek "tételez fel". A genetikai kód "számít" gravitáció hatásaira, "elengedhetetlennek tartja", de hogy kerülje a redundanciát nem tartalmaz olyan elemeket, ami pótolja a gravitáció hatását: vagyis súlytalanságban nem lesz megfelelő a csontnövekedés.

Max Weber (1864–1920, német közgazdász, szociológus) munkásságának idején, minden filozófiával foglalkozó számára  a (neo)kantiánus alapszókincs és alapműveltség kötelező volt. Weber jelenkori elemzőinek külön fel kell hívniuk a figyelmet arra, hogy ezek a dolgok annyira nyilvánvalóak voltak, hogy le sem írták. Nem hivatkoztak rá, hiszen mindenki ismerte. Nem így a jelenkori olvasó... 

A nyilvánvaló dolgokat nem kell leírni sem egy könyvben, sem egy forgatókönyvben. Mindenki tudja, hogy az úttesten autók haladnak. De mindenki ismeri? Mindenki ugyanazt ismeri? Ugyanazt feltételezi?

Az Ames-szoba kísérletben optikailag eltorzított (látszólag normális, de ténylegesen ferde falú) szobát láttak a résztvevők. Az európaiak ragaszkodtak a merőleges falak képéhez és a szobában szereplő személyek méretét látták másnak. Brazil őserdei indiánok - ahol is a merőleges falu szobák száma meglehetősen korlátozott - nem az emberek méretét látják másnak, hanem a falakat ferdének.

  • Egy történetben kihagyhatok nyilvánvaló dolgokat számítva arra, hogy mindenki érti: ezzel nem szaporítom a szót és untatom a nézőt/olvasót.
  • De meg is csalhatom, hogy eltitkolom, hogy a valóság más, mint amit közös, és nyilvánvalónak tűnő feltételezéseink diktálnak: ahogy az a "Remember Me" c. film, vagy az Ames-szoba esetén történt.

A meglepetés mindig hatalmas, hogyha kiderül, hogy "a falak ferdék", a világ más, mint ahogy elképzeltük, ahogy feltételeztük.

A bejegyzés trackback címe:

https://rupertclum.blog.hu/api/trackback/id/tr931849485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása