Tomcat kérdésére (ld. előző bejegyzés: miszerint mit lesz a tollal, ha egy űrhajós a holdon leejti?) a bölcsészek zömében úgy válaszoltak , hogy "lebeg". Miért?

Szerintem az "Űrhajós" szó olyan asszociációs hálót hívott elő, melyben domináltak a vizuális elemek (űr; lebegő űrhajósok a föld felett és az űrhajóban , gömböc cseppek, amint lassan ellebegnek...). Ezek az előhívott képek pedig interferáltak a kérdés többi részével. Vagyis a kérdezettek már meg sem hallották, hogy az űrhajós a holdon van. Igy persze eszükbe sem jutott a gravitációra gondolni.

Néhány szó, olyan erős (képi) asszociációt hív elő, hogy felülírja az egyéb kongitív tartalmakat.

A gondolkodás nem tiszta racionalitás, ahogy ezt James Geary: Metaforával szólván c. előadása is jól mutatja. (Magyar felirat a "View subtitles" résznél bekapcsolható.)

(A TED-et pedig mindenkinek ajánlom figyelmébe! Fontos témák kiemelkedő szakértői max. 18 percben, érdekesen. A videók magyar felirattal pedig a www.ted.com/translate/languages/hun oldalon elérhetők el.)  

UI: A forgatóköny szó, mely képpé lesz. Nem mindegy, hogy Boubba, vagy KIKI, amit leírok.

A bejegyzés trackback címe:

https://rupertclum.blog.hu/api/trackback/id/tr472021463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása