Thomas Mann: "Egy szélhámos vallomásai" c. regényében a szélhámos úgy menekül meg a katonaságtól, hogy - szándékosan felhasználja, és megsérti - a hétköznapi kommunikáció szabályait: irreleváns szóözönt zúdít a sorozó bizottságra, bizonygatja, hogy mennyire szeretne katona lenni, és úgy tesz, mintha valójában el akarná titkolni mennyire alkalmatlan a feladatra. Mestere a szavaknak, és mestere a félrevezetésnek. El is éri, hogy - minden "tiltakozása" ellenére - alkalmatlannak nyilvánítsák.

Hogy sikerült?

Paul Grice amerikai nyelvfilozófus szerint a nyelvi kommunikáció együttműködési folyamat, melyben a kimondott szavak és a tényleges szándék elválik, és  szabályokat (maximákat) kell betartani a sikeres kommunikáció érdekében.  A beszélők feltételezik, hogy a kommunikációban mindkét fél számára fontos a megértés, és ezért a társalgásban résztvevők  az "együttműködési alapelv"-et követik, és partnerükről is ezt feltételezik: vagyis, hogy beszélgetéshez  való hozzászólás olyan, melyet az adott beszélgetés célja és iránya elvár.

A kommunikáció akkor lesz várhatóan sikeres, hogyha négy maxima szabályait betartjuk:

Mennyiség (informativitás):

  1. Hozzájárulásod legyen a kívánt mértékben informatív.
  2. Hozzájárulásod ne legyen informatívebb, mint amennyire szükséges.

 

Minőség (igazság):

  1. Ne mondj olyasmit, amiről úgy hiszed, hogy hamis.
  2. Ne mondj olyasmit, amire nézve nincs megfelelő evidenciád.

Viszony/kapcsolat (relevancia):

  1. Légy releváns.

Mód/Modor (világosság, rövidség, pontosság)

  1. Kerüld a kifejezés homályosságát.
  2. Kerüld a kétértelműséget.
  3. Légy tömör.
  4. Légy rendezett.

A szélhámos ismeri ezeket a szabályokat, felhasználja, és megsérti őket céljai érdekében.

Egy filmbeli dialógus megírásakor mi is választhatunk: felhasználhatjuk, vagy szándékosan megsérthetjük ezeket a szabályokat. Egyet nem lehet tenni: figyelmen kívül hagyni.

A bejegyzés trackback címe:

https://rupertclum.blog.hu/api/trackback/id/tr221730547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása