Wtotah 2010.04.17. 09:45

Vakfolt és egyenes

A látóidegnél nincs receptor: igy az ide eső ingert a szem nem dolgozza fel, nem látjuk: vakfolt alakul ki. (Csak jobb szemmel nézve a kék csillagot, a piros kör egy bizonyos távolságról nem látszik.)

forrás:http://opticnet.hu/cikkek/vakfolt-teszteld-magad.html

Azonban ha az ábra fölé és alá egyenest húzunk,   azt akkor is folyamatosnak látjuk, hogyha a vakfoltra eső rész kiesik. Az agy kiegészíti a látottakat, és folyamatossá teszi az észlelt egyenest. A szemünkkel érzékeljük a fényt, de jelentést az agy ad a látottaknak .

__________________

 

 

 

 

 

__________________

 

Az érzékelés nem objektív. A konstruktivisták szerint nem érzékeljük, hanem "megalkotjuk" (konstuáljuk) a külvilágot. Az információ felvétel alapja az előzetes tudás. Vagyis a tudás megszerzése (tanulás) olyan konstrukciós folyamat, mely alapvetően az előzetes tudás által meghatározott.

A vakfoltot is kitöltő egyenes esete mutatja, hogy nem azt látjuk, amit pusztán az érzékeink követítenek. Ha így lenne, akkor az egyenesnek "lyukasnak" kellene lennie ott, ahol a vakfolt van, ahonnan nem kap az agy ingert. Mi azonban mégis folyamatosnak látjuk az egyenest, mert az agy "kitölti a hézagot".

Egy filmben, egy történetben sem kell mindent leírni. Ha az szerepel a szövegben, hogy "bemennek egy étterembe, és két óra múlva fizetnek", akkor tudjuk, hogy kinek és miért fizettek: hogy a szereplők vacsoráztak, és kiegyenlítették a számlát. Ismerjük az ilyen helyzetek script-jeit, és "fél szavakból is értjük" a dolgot. Nem kell  a szót erre szaporítani.

De ez a hatás meglepetést is okozhatha a "leírt" (a forgatókönyvben/filmben szereplő) helyzet hétköznapi magyarázata más, mint ami ténylegesen történni fog a filmben.

Ha az agyunk tévesen egészíti ki az egyenest, ha kiderül, hogyha jól megnézzük valójában nincs ott semmi, és a vonal  tényleg megszakadt: ha a film története másfelé kanyarog, mint ahogy várnánk, másmerre, mint ahogy azt a történet "adataiból" kikövetkeztettük. 

_____________         ___

 

 

 

 

 

_____________          ___

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rupertclum.blog.hu/api/trackback/id/tr161928712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása