"Van egy görög szó, „teleo”, aminek három jelentése van. Az egyik a tökéletessé válás – a cél, a tökéletessé válás –, a másik a megházasodás, és a harmadik jelentése a meghalás." (Feldmár András)

Egyszer résztvettem egy olyan workshop-on, mely a gyász szerepére hívta fel a figyelmet felsővezetőknél. Az előadó szerint sok vezetőt az akadályoz meg abban, hogy valóban elérjék álmaik pozicióját, hogy nem tudják "meggyászolni", "eltemetni" addigi életüket, pozíciójukat, feladataikat, eredményeiket; e nélkül pedig nem tudnak továbblépni.

Feldmár a házassághoz kapcsolódva így ír egy másik helyen:

"A szanszkritban a szó, ami a házasságot jelenti, pontosan ugyanaz a szó, ami a halált jelenti. Tehát meghalni és megházasodni: ugyanaz a szó. Miért? Mert hogyha nem akar az ember meghalni, akkor ne házasodjon meg. Hogyha nem akar úgy meghalni, aki volt. A valóban valakivel együtt akarok élni, akkor az egyedülálló létemnek meg kell halnia, és újra születik valaki belőlem, aki egy része valami nagyobbnak, mint ami én vagyok. A mi, ha van egy valódi mi, az nem én és ő, hanem mi, mi vagyunk. Ahhoz, hogy a mi valóban megszülessék, az énnek és az őnek, mind a kettőnek meg kell halnia.

Egy jó történetben a karakter fejlődik, de minden változás fájdalmas, még azok is amit várunk.

Holmes–Rahe-féle Életesemény Listán (Holmes, Rahe, 1967.) a házasság a stresszfaktorok listájának 6. helyét foglalja el, megelőzve olyan eseményeket, mint  az "üzleti problémák" és a "közeli barát halála". Még a "kitűnő személyes teljesítmény" is komoly stresszt jelent, a "sikerrel megvert" számára.

Egy jó történetben a fejlődési fordulópontban ott kell legyen a bánat, a gyász, és az elvesztett (legyen az borzalmas, vagy kiváló) múlt felett érzett bánat. Csak ez után léphet tovább a szereplő.

A bejegyzés trackback címe:

https://rupertclum.blog.hu/api/trackback/id/tr892026463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása